Vælg den rigtige bordplade til jer
Køkkenbordpladen er en helt central og meget markant del af køkkenet. Valg af bordplade kan ændre rummet radikalt, det er derfor vigtigt at tænke meget over sit valg af bordplade.
Bordpladen skal både passe til køkkenelementerne, til farvevalget i køkkenet, til stilen i køkkenet og resten af huset, samt til jeres personlige stil. Der er altså mange ting at tage hensyn til, når I skal vælge bordplade. Også mængden af vedligeholde og bordpladens porøsitet er vigtige emner at forholde sig til.
Valg af køkkenbordplade er en stor beslutning, vælger I den rigtige fra start, er der ikke langt til at I står med jeres drømmekøkken.
Køkkenbordplader kan vælges i mange materialer, i det her indlæg kommer det til at handle om natursten, men vi kan også levere køkkenbordplader i træ.
Det er ekstremt populært at vælge en naturstensplade som bordplade i køkkenet og på badeværelset. Og med god grund. Natursten tilføjer noget helt unikt og eksklusivt i indretningen. Unikt fordi natursten er skabt af naturen, i naturen, og der derved ikke findes to ens natursten. Selvom stenene er skåret i det samme stenbrud, vil årerne ligge forskelligt og struktur, liv og farvespil vil variere.
Der er mange fordele forbundet med at vælge bordplade i natursten
- I får et både praktisk og smukt køkken
- I får et køkken med komfort i højsædet
- I får et levende materiale, som gør køkkenet unikt
- Naturen fortæller en historie i stenen
Hos os har I mulighed for at komme og kigge på et kæmpe udvalg af plader, som vi allerede har på lager. Finder I ikke den helt rigtige plade, blandt dem vi har på lager, køber vi pladen hjem fra Italien eller Spanien. I får lov til at vælge frit blandt alle plader vi kan trække hjem fra udlandet, ud fra billeder vi får tilsendt. Vi er ikke tilfredse før I er.
Vi kan skære plader i alle mål, og tilpasse dem alle skævheder køkkenet eller væggene skulle byde på. Vi skærer naturligvis også ud til vask og kogeplade. Vi har ingen standardløsninger, for vi ved at standard ikke passer nogen steder. Vi har alle brug for at skille os ud, og DET kan natursten.
Der findes mange natursten der kan bruges som køkkenbordplade, her vil vi fokusere på fem forskellige sten.
Komposit – Dekton og Silestone
Hos os dækker komposit de to kendte mærker Dekton og Silestone, de to materialer er ikke natursten, men bliver brugt til de samme formål som natursten. Komposit er karakteriseret ved en jævn ensfarvet overflade, mens natursten ofte er flerfarvet og har åretegninger.
Dekton og Silestone er fantastiske materialer til køkkenbordplader, begge materialer er lavet af kvarts, som er verdens 3. hårdeste mineral. Det betyder at pladerne er ridse- og slagfaste, i praksis betyder det, at det kun er muligt at ridse pladerne med produkter af samme hårdhed.
Begge materialer har en ikke-porøs overflade, som betyder at syreholdige væsker ikke vil skade pladen. Det betyder samtidig ingen vedligeholdelse, og nem rengøring med alle typer rengøringsmidler.
Dekton
Dekton er et mere fleksibelt materiale, sammenlignet med fx granit. Det betyder at Dekton kan fremstilles tyndere, og kan monteres over større afstande i de tynde plader. Dekton findes i mere end 45 farver.
Dekton er varmefast og tåler at en gryde elle bradepande sættes direkte på bordpladen. Materialet er ligeledes UV-bestandigt, og vil ikke falme, hvis pladen ofte udsættes for sol.
Silestone
Silestone findes i mere end 60 forskellige farver, så der er rig mulighed for at finde sin egen yndlingsfarve. Silestone findes med ”polished” (poleret, glat), ”suede” (mat, glat) og ”volcano”(rustik, glat) overflade.
Da Silestone ofte bruges i køkkener, hvor det er vigtigt med høj hygiejne, er Silestone overfladebehandlet med en særlig anti-bakteriel beskyttelse. Der ydes 25 års garanti på Silestone, såfremt det er monteret af en fagmand eller stenhugger.
Granit
Granit er en af de hårdeste natursten. Den er enormt slidstærk, og dækker alle køkkenets behov for en solid bordplade.
En granit bordplade er syrefast og modstandsdygtig overfor ridser og varme. Det betyder at I kan placere varme gryder og bradepander direkte på bordplade, dog bør det gøres så kort tid som muligt, for ikke at risikere at pladen bliver skadet. Den holder til at blive rengjort med alle former for syreholdige rengøringsmidler.
Bordplader i granit er meget taknemmelige, og kræver ingen løbende vedligeholdelse, for at holde sig pæn i mange år.
Fordi granit er så hårdt, skal der rigtig meget til for at pladen bliver ridset. Heller ikke fedt eller væske vil skade bordpladens overflade.
Marmor
Marmor er en porøs sten, men det er samtidig en af de smukkeste sten, med de mest elegante årer og flotteste farver.
Inden man vælger en marmor bordplade, er det vigtigt at overveje om man er villig til at passe og pleje stenen, i det omfang der er nødvendigt, for at bordpladen holder sig pæn i mange år.
Fordi marmor er en porøs sten, tåler den ikke syreholdige væsker. Det betyder at fx vin, olie, citron og ketchup skal tørres op omgående, for ikke at skade bordpladen. Har man små børn, bør en marmor bordplade derfor undgås.
”Syreholdige væsker” dækker også almindelige rengøringsmidler som Ajax og kalkfjerner, disse må derfor ikke benyttes, i stedet skal særlige rengøringsmidler til natursten anvendes.
Marmor vil få brugsspor undervejs, når man har det som køkkenbordplade. Ridser og skjolder vil opstå naturligt, som følge af brug. Vi anbefaler altid at bruge bordskåner og skærebræt, for at mindske risikoen for ridser og skjolder i pladen.
Man bør altså overveje grundigt inden man vælger marmor som bordplade, men er man villig til at passe og pleje stenen, vil en marmor køkkenbordplade holde sig pæn i mange år. Og marmors skønhed er der intet der kan måle sig med.
Vær også sikre på at jeres nye marmor bordplade har fået den rigtige imprægnering, mens pladen er helt ny, for at sikre jer at pladen forbliver pæn længst muligt.
Kvartsit
Kvartsit er stenhårdt, hårdere end selv granit, og er dermed den perfekte køkkenbordplade. Kvartsit har en yderst tæt overflade, der gør stenen både syrefast og pletresistent. Det betyder at fx vin, olie, fedt, citron og ketchup ikke skader bordpladens overflade, ved at ætse eller efterlade pletter.
Pladens hårdhed gør, at kvartsit er tæt på ridsefast, der skal utrolig meget til at skade pladen ved almindelig hverdagsbrug. Kvartsit er tilmed UV bestandigt, og modsat marmor som falmer i sollys, vil kvartsit ikke falme, men beholder sit smukke udseende i mange år.
Kvartsit vælges ofte som alternativ til marmor, de to sten ligner hinanden til forveksling, man skal vide at det ikke er marmor, for man kan ikke se det. Stenene har de samme smukke og varierende åretegninger og findes i de samme farver. Den store forskel er dog stenenes porøsitet. Ofte vinder kvartsit, fordi mange ikke orker den vedligeholdelse marmor kræver.
Kvartsit er en af de mest efterspurgte materialer i dag, grundet de fantastiske egenskaber og looket af marmor.
Terrazzo
For 70 år siden var terrazzo en billig løsning til både badeværelset og køkkenet. I dag er terrazzo et nicheprodukt, som kun meget få kan bearbejde og støbe. Idet terrazzo er et fremstillet produkt, hvor marmor og granitskærver støbes i beton, kan terrazzo fås i et væld af farvenuancer i både skærverne og betonen.
En terrazzobordplade er en fantastisk måde at skabe noget farvespil i køkkenet. Uanset hvilken farve man vælger betonen eller skærverne i, vil kontrasten mellem de to skabe noget liv og spil i køkkenet.
Terrazzo findes både med store og små skærver. Den mest sete kombination er med hvid beton og skærver i forskellige størrelser.
En terrazzo bordplade er slidstærk og holdbar, men den skal imprægneres mens den er ny, for at pladen bliver modstandsdygtig overfor fedt og syre og ikke bliver misfarvet. En terrazzo bordplade tåler ikke skrappe rengøringsmidler, det er altså en af de bordplader hvor man skal tænke over hvilke rengøringsmidler man bruger.